سیستم ترمز اضطراری آسانسور کارگاهی Elevator Safety gear
پاراشوت یا ترمز ایمنی و اضطراری چیست؟
قطعه ایست در آسانسورها جهت جلوگیری از سقوط کابین یا وزنه تعادلی طراحی شده است که در صورت زیاد شدن سرعت به سمت پایین موجب توقف کابین می شود.
فقدان یا عمل نکردن این قطعه موجب بروز خسارات جبران ناپذیر مالی و جانی شده است لذا از طرف مشتریان، کارفرمایان و شرکت های اعطا کننده گواهی های استاندارد توجه ویژه ای به عملکرد صحیح پاراشوت می شود.
سیستم ترمز اضطراری آسانسور دو طرفه که امکان ترمز در هر دو جهت، به سمت بالا و پایین را فراهم می کند.
این سیستم شامل یک گیره متحرک، یک محافظ و پشتیبان برای گیره متحرک میباشد، بین آنها مجموعه ای از غلتک ها است که به آنها اجازه می دهد بدون اصطکاک حرکت کنند.
همچنین دارای سیستم لنگر برای جعبه و شاسی، شامل مجموعه ای از درپوش است که امکان بازی بین جعبه و شاسی را فراهم می کند، و دارای مجموعه ای متشکل از یک اهرم و یک میله اتصال درایو به منظور انتقال نیروی محرک و جلوگیری از انسداد خود به خودی است که احتمال دارد در حین انجام کار در جهت بالا رخ دهد. علاوه بر این ، یک قرقره پیچ دار با شافت (shaft)، و همچنین یک گیره صاف و پشتیبانی آن ارائه شده است.
انواع پاراشوت
مدل بکسل و ریلی که در آسانسورهای خانگی کاربرد دارد.
مدل دنده خورشیدی و دنده شانه ای که در آسانسور های کارگاهی و باربر مثل الیماک .gjj استفاده میشود
در آسانسورهای باربر قدیمی هم به روش کشش بکسل و دو فک که به لوله های سکشن قفل میشد عمل میکرد.
در اینجا به بررسی پاراشوت آسانسورهای کارگاهی باربر می پردازیم.
مکانیزم این پاراشوت چگونه است؟
این تیپ پاراشوت به روش گریز از مرکز عمل می کند. چنانچه مثلا سرعت کابین به سمت پایین از 1 متر بر ثانیه بیشتر شود ضامن عمل کرده و اهرم به گلدانی کوبل شده و با چرخیدن گلدانی لنت های ته پاراشوت در مدار قرار می گیرند و به صورت تدریجی (حدود یک متر یا یک متر و نیم )کابین متوقف می شود .
تست پاراشوت توسط تیم اوج تاور کرین
https://www.aparat.com/v/Ea25Y
همانطور که گفته شد هرگاه در آسانسورهای کارگاهی ترمزها و گیربکس های دستگاه آسانسور قطع شده یا کنترل خود را از دست بدهند، به صورت خودکار و اتوماتیک پاراشوت به عنوان سیستم اضطراری و ایمنی مکمل عمل کرده و مانع از سقوط دستگاه و کابین می شود به همین منظور لازم و ضروری است که این سیستم حتماً به صورت دوره ای توسط کارشناسان متخصص بازدید شود تا از خطر های احتمالی جلوگیری به عمل آید.
اجزای تشکیل دهنده پاراشوت
بدنه اصلی پاراشوت متشکل از قطعات قفل کننده، فک های اصطکاکی و سایر اقلام که بر روی آن سوار می شوند. لوازم قفل کننده که ترمز به وسیله آن عمل می کند، فک های اصطکاکی که به طور مستقیم با ریل درگیر می شود و مکانیزم ترمز (اهرم بندی بین دو ترمز ایمنی) وسیله ایمن برقی اهرم فرمان و فنر های نگه دارنده می باشد.
ترمز آسانسور تشکیل شده از گاورنر، پاراشوت یا سیفتی گیر، فلکه ته چاه، کنتاکت های ایمنی و سیم بکسل است.
نحوه عملکرد سیستم ترمز اضطراری آسانسور (پاراشوت)
سیستم پاراشوت در آسانسورهای کارگاهی به این گونه عمل میکند که اگر چنانچه سرعت آسانسور از حدی که برای سیستم در نظر گرفته شده است، بیشتر شود، سیم بکسلی که از روی فلکه گاورنر به درون چاه رفته است و بر اساس سرعت کابین که در واقع اگر از حد مجاز بیشتر شود سیم بکسل گاورنر توسط اهرمی که به ترمز ایمنی متصل است این سیستم را تحریک و فعال می کند. بنابراین فک های ترمز در سرعت بالا به شدت هر چه تمام بسته می شوند و دندانه های ترمز باعث می شوند با ایجاد اصطکاک بسیار زیاد کابین را از حرکت نگه می دارد. آسانسورها بر اساس ظرفیت و وزنی که حمل می کنند، سرعت آنها بین ۲ تا ۶ متر بر ثانیه متغیر است و برای ایمن سازی آسانسورهای کارگاهی در شرایط اضطراری و بالا بردن ضریب ایمنی از پا راشوت یا ترمز اضطراری آسانسور استفاده می کنند و زمانی که آسانسور در حال حرکت می باشد و سرعت آن از ۶ متر بر ثانیه بالاتر رود پارا شوت به عنوان یک سیستم مکانیکی و مکمل وارد عمل شده و فعال می شود و آسانسور را متوقف می کند.
پاراشوت از یک فنر پیچیده شده که در یک فضای بسته فلزی قرار گرفته است و در انتهای فنر به قلاب می رسد تشکیل شده است. اکنون زمانی که آسانسور دچار مشکل شده و سقوط کند این فنر به صورت گریز از مرکز از محفظه خود خارج شده و قلاب بردنده هایی که روی شانه حرکت می کند فعال میشود و آسانسور را متوقف و مانع سقوط آن می شود.
پس از فعال شدن پاراشوت و متوقف سازی آسانسور پاراشوت باید مجدداً به حالت اولیه خود برگردد تا آسانسور بتواند دوباره به حرکت در بیاید.
بهترین حالت برای تنظیم پاراشوت و توقف آسانسور این گونه است که در زمان سقوط آسانسو، در کمتر از ۳ متر سقوط پاراشوت باید وارد عمل شود و اجازه ندهد آسانسور بیش از این سرعت بگیرد و قبل از وقوع حادثه خطرناکتر آسانسور را متوقف کند.
پس می توان گفت اصلیترین و ایمنی ترین وسیله در آسانسور سیستم پاراشوت است.
تیم اوج تاورکرین وظیفه خود میداند که از لحاظ ایمنی پاراشوت های درجه یک با حساسیت بسیار بالا و با عملکرد سریع و بدون ضربه به سازه مکانیکی دستگاه بر روی محصولات خود نصب کنند تا از هرگونه اتفاقات احتمالی که سبب خطرات جانی و مالی می شود از پیش جلوگیری به عمل آید.